BREAKING NEWS

wtorek, 11 kwietnia 2017

Dlaczego warto zabijać ryby tuż po złapaniu ?


IM BARDZIEJ HUMANITARNY SPOSÓB ZABICIARYBY, TYM LEPSZY SMAK.

Czy zadawaliście sobie pytanie jak umarła ryba którą właśnie zakupiliście, bądź jecie w danym momencie? 


Badania wykazały że mięso ryby, która ubita została w  sterujący, długi sposób, może mieć krótszy termin spożycia oraz gorszy smak - w porównaniu z ryba której odebrano bardzo szybko życie.


Podczas badania 1 stycznia 2016 prowadzonego przez Food Science  (nauka zajmująca się badaniem żywności - bromatologia),porównano dwie grupy tęczowego pstrąga - ryba znana z tego że stresuje się bardzo szybko.


Grupa pierwsza  - pstrągi, które zginęły szybką śmiercią - poprzez szybkie uderzenie w głowę. 



Grupa druga - pstrągi, które zginęły poprzez długie duszenie w wodzie - bardzo powszechna praktyka zabijania ryb.


Tak dla przypomnienia, dlaczego sięgamy po ryby.




Po 75 dniach w zamrażalnik, kwasy tłuszczowe takie jak omega3 oraz inne ważne składniki (które sprawiają, że wielu ludzi sięga po ryby) zaczynają się rozpadać w mięsie pstrągów, które zostały uduszone - grupa druga. 


Podczas gdy badacze zmierzyli produkty rozpadu kwasów tłuszczowych, odkryli ich dwa razy więcej w filetach uduszonych pstrągów - grupa druga- po 135 dniach w sklepie. 


Naukowcy powołali zespół czterech sędziów, szkolonych specjalnie aby wykrywać “marine off-flavors” (morskie nieprzyjemności), aby spróbowali próbek oraz napisali raport.


Filety uduszonych pstrągów - grupa druga - były gorzkie oraz były zjełczałe po 105 dniach.  W raportach zgodnie stwierdzili, że filety z grupy pierwszej - pstrągi pozbawione życia w sposób bardzo szybki - nigdy nie zaczęły "śmierdzieć".


Autorzy sugerują, że im wyższa zawartość wodoronadtlenków -  związki chemiczne powstające w organizmie podczas stresu - prowadzą do szybszego zjełczenia. 


Wodoronadtlenki rozpadają się na aldehydy i ketony: związki odpowiadające za śmierdzący zapach oraz gorzki smak niesmacznego mięsa. 


Wynik pokazuje zalety szybszego uboju ryb, lecz kto się przejmuje tym jak umierają ryby lądujące na naszych talerzach. 



Share this:

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 IKATAKO . Designed by OddThemes